top of page
Årets gang på kirkegården

Den 1. marts og 1. april starter 1 gartner og 3 gartneriarbejdere op. Vi går i gang med at rydde op efter vinteren. Vi fjerner al grandækning, retter gravsten op og anlægger gravsteder samt sprøjter alle gravsten og granitbelægninger med algefjerner. Dernæst klargøres gravstederne, så vi kan få plantet ca. 3.500 stedmoder. Vi vil gerne have ordnet det hele inden påske, men det er desværre ikke altid vejret vil, som vi gerne vil. 

Hvert år deltager alle medarbejdere på kirkegårdene i et anlægskursus, som afholdes af Hjørringkredsens Graverforening. På dette kursus er vi ca. 100 gravere og medhjælpere, som mødes på en kirkegård i kredsen, til en hyggelig og lærerig dag med anlæggelse af gravsteder og kollegialt samvær. 

I løbet af vækstsæsonen har vi vore faste ugentlige gøremål. Så som vedligeholdelse af gravsteder, klipning og trimning af græsplæner samt vedligehold af gangarealer og parkeringsplads. Plænerne bliver klippet når vejret tillader det, og gravstederne vedligeholdes løbende. Det er vigtigt at vi vurderer hvor store anlægsopgaver vi kan klare i denne tid, da ukrudtet gror lystigt. Vi har det ligesom landmændene, ukrudtet fjernes mest effektivt når det er helt småt på kimbladstadiet, så det er vigtigt ikke at komme bagefter. Alle grusbelagte gangarealer rives fredag, så kirkegården er i orden til weekenden.

Først i juni fjernes alle stedmoder så vi kan få plantet ca. 4.000 sommerblomster til grundlovsdagen. Vi planter lobelia, knoldbegonia, isbegonia, pelargonia, marguritter, flittig Lise, agaratum, diantus nelike, bacoba og sølvblade. Disse sommerblomster bliver i tørre perioder vandet lige som vore roser, rododendron og alt nyplantet.

Sidst i juni klipper vi bøgehækkene første gang. Den årlige klipning af tuja hækkene starter midt i august. Samtidig med vi klipper hækkene, studser og klipper vi også de forskellige planter på gravstederne. I første halvdel af september bliver bøgehækkene klippet for anden gang. Og resten af måneden og begyndelsen af oktober bruger vi oftest på anlægsarbejde.


Kontakt Kirkegårdsleder

Jan B. Christensen

Vrejlev Kirkevænge 1

9760 Vrå 98 98 83 60

vrejlev.kirke@vh-kirker.dk

Midt i oktober starter nedtællingen til grandækningssæsonen. Vi fjerner blade og rydder op i krogene, dog kan vi mærke det bliver senere at bladene falder, så det meste tages i forbindelse med grandækningen. I ugen efter efterårsferien deltager vi i graverforeningens grandækningskursus for at blive inspireret til sæsonen. Der efter fjerner vi alle sommerblomster på kirkegårdene og går i gang med grandækningen, så vi helst kan blive færdige til første søndag i advent. Der er i disse år stor fokus på arbejdsmiljøet i forbindelse med grandækningen. Vi må maksimalt ligge med bøjede ben en 2-3 timer dagligt, da det kan fremkalde blodpropper. Vi laver derfor en halvdelen af grandækningen på net indendørs. Det foregår ved borde så vi kan stå op. Det vi er nød til at lægge direkte ude på gravstederne klipper det stående, og henter pynt til hver enkelt dekoration. Alt sammen for at mindske tiden vi ligger med bøjede knæ. Det vigtigste for os er at vi leverer den kvalitet af grandækning vi plejer. Til sidst bliver der lagt vinterkranse og mospuder på.

 

Den 30. november er sæsonen slut, så 2 gartneriarbejdere bliver sendt hjem. Der bliver en gartner mere hjemsendt midt i december, og den sidste sæsonansatte til nytår. Vi er nu kun 3 helårsansatte tilbage. Servicemedarbejderen, en løst ansat gartner og kirkegårdslederen. Vi tager nu fat på en travl julemåned med at ordne de sidste småting på kirkegårdene, forskellige julearrangementer i kirkerne, ophængning af adventskranse i kirkerne, skove og pynte juletræer, samt hvad der ellers er af forberedelser til julen. Vinteren går med hovedrengøring i alle bygninger, små vedligeholdelsesopgaver, beskæring ude på kirkegårdene, opretning af grave, hvis ikke vi rydder sne. På kontoret er der regnskaber, registreringer og fornyelser af gravsteder, og mange andre administrative opgaver, så vi kan være klar til endnu en sæson

bottom of page